Tips voor het kiezen van de juiste dock leveller

Submitted by administrator on Tue, 08/02/2022 - 11:35

Dock levellers vereenvoudigen uw laad- en losactiviteiten door de efficiëntie te verhogen, schade te voorkomen en de veiligheid te bevorderen. Vandaag de dag kan de keuze van de juiste dock leveller voor uw faciliteit ingewikkelder zijn dan ooit. Zo worden er nieuwe modellen geïntroduceerd, maar laden en lossen er ook steeds meer diverse voertuigen aan het laadperron. Daarnaast is productiviteit van cruciaal belang waar veiligheid niet onder mag lijden. Het bepalen van de juiste dock leveller is een cruciaal element bij het samenstellen van het laadperron. Daarom geven we in dit blog graag een aantal tips voor het kiezen van de juiste leveller.

Wat is een dock leveller?

Eenvoudig gesteld overbrugt een dock leveller de ruimte tussen het laadperron en het aangedockte voertuig. Het is dus een handig hulpmiddel welke de werkvloer een stuk veiliger maakt voor uw werknemers. Maar het is natuurlijk alleen een handig hulpmiddel als deze ook past bij het dock en de te laden goederen.

Dock leveller voor in- en uitladen van voertuigen

Wij adviseren dan ook, voordat u een keuze maakt tussen het type en afmeting van de dockleveller, om een inventarisatie te maken van de te ontvangen vrachtwagens, de interne transportmiddelen en de te verladen goederen.

Verschillende soorten dock levellers

Het is goed om te weten welke dock levellers er zijn om te bepalen welke het meest geschikt is voor uw specifieke situatie. Elk laadperron en voertuig is anders. Daarom is het van belang om de juiste dock leveller te kiezen. Maar welke opties heeft u?

  • Uitklapbare klep; de uitklapbare dock leveller wordt veelal ingezet voor situaties waar standaard voertuigen opereren. Zo kan er veilig worden gelost met zo min mogelijk verloren tijd.
  • Uitschuifbare klep; met de uitschuifbare dock levellers overbrugt u net een groter verbindingsoppervlak tussen de dock leveller en de laadvloer. Door de uiterst precieze plaatsing kan het laad- en losproces uiterst veilig plaatsvinden.
  • Handbediend; geen ruimte voor een traditionele dock leveller? Dat maakt niet uit! Door middel van de handbediende dock leveller kan er alsnog economisch en betrouwbaar worden geladen en gelost. De dock leveller is eenvoudig te gebruiken en zeer energiezuinig aangezien er geen krachtbron nodig is.
  • Combidock leveller; is de leveller voor flexiliteit. De leveller is namelijk zowel voor bestelbussen als grote vrachtwagens te gebruiken. Dit voorkomt het onnodige gebruik van veel levellers.
  • Van-Dock leveller; de groei van de e-commerce industrie heeft gezorgd voor een nieuwe ontwikkeling binnen de markt, namelijk een dock leveller speciaal voor bestelwagens.

Zo kan de dock leveller helemaal afgestemd worden op uw situatie; het gewicht dat de leveller dient te dragen en de hoogte welke overbrugt moet worden.

Dock leveller lengte

De lengte van de dock leveller wordt bepaald door de maximaal acceptabele hellingshoek voor het interne transport en de te verladen goederen. Bij een groot niveauverschil tussen het voertuig en het laadperron dient de dock leveller dus langer te zijn. Het is belangrijk om van tevoren een inventarisatie te maken van het externe transportverkeer en daarbij rekening te houden met de maximale hellingshoeken van de interne transportmiddelen die u nodig hebt.

Dock leveller breedte

Dock leveller Loading Systems

De breedte van de dock leveller wordt bepaald door de dagmaat van de vrachtwagen, de type te verladen goederen en de interne transportmiddelen. In de meeste situaties adviseren we om de dock leveller zo breed mogelijk te kiezen (mogelijk in de toe te passen situatie) omdat dit het plaatsen van de lading vergemakkelijkt. Vooral in de situatie dat er onder perronniveau geladen moet worden en de beschikbare ruimte op het platform beperkt wordt door de putranden.

Dock leveller capaciteit

De capaciteit is één van de meest kritische specificaties bij het kiezen van de juiste dock leveller. Een onjuiste keuze van het laadvermogen kan leiden tot ongelukken. Daarnaast is er een risico dat het systeem onherstelbaar beschadigd raakt. Voor het bepalen van het benodigde draagvermogen is het belangrijk om het totale treingewicht te kennen; gewicht interne transportmiddel + chauffeur + zwaarste last.

In welke omstandigheden is een groter draagvermogen nodig?

  • Oprijden met hoge snelheden in combinatie met abrupt remmen
  • Zeer intensief gebruik
  • Interne transportmiddelen met kleine wielen

Hulp nodig bij het kiezen van de geschikte dock leveller? Neem dan vandaag nog contact met ons op! Met meer dan 55 jaar ervaring kunnen we u helpen bij het samenstellen van een dock leveller die het meest geschikt is voor toepassing in uw specifieke situatie.

Accessoires; voor extra veiligheid en efficiëntie

Het laad- en losperron is één van de gevaarlijkste zones van een bedrijf. Veiligheid is daarom een belangrijk aspect. Want een veilige werkwijze draagt bij aan het welzijn van mensen en goederen.

Teenbeschermers

Standaard zijn onze dock levellers uitgerust met teenbeschermers. Teenbeschermers worden aan de zijkanten van de dock leveller geïnstalleerd en dekken het open deel tussen de leveller en het perron af (bij laden boven perronniveau).

Schuim isolatie

Het stalen bovendek van de dock leveller heeft van zichzelf een lagere isolatiewaarde. Hier kan dan ook veel verlies van warme of koude lucht plaatsvinden. Door de onderzijde te voorzien van schuimisolatie, is de dock leveller goed geïsoleerd. Zo kan er flink bespaard worden op energiekosten.

Tochtafdichtingen

Tochtafdichtingen zijn een kleine ingreep met een groot impact. Om de isolatiewaarden nog verder te verhogen, kunnen de zijkanten en achterkant van de leveller voorzien worden van tochtafdichtingen. Deze zorgen ervoor dat eventuele kieren volledig flexibel afgedicht worden. Preventie van tocht kan leiden tot een besparing in energiekosten en een beter werkklimaat.

Benieuwd naar onze accessoires voor het laadperron? Lees dan hier verder!

Laadperron accessoires