Dock shelter onderhoudstips: waarborg de veiligheid

Gespeichert von administrator am Mo., 11.04.2022 - 09:31

Een laadperron is een plek waar er op een efficiënte manier wordt samengewerkt, om ervoor te zorgen dat vrachtwagens zo snel mogelijk worden gelost en geladen. Maar eveneens speelt veiligheid een grote rol door de toenemende stroom van goederen. Door het gebruik van een dock shelter kunt u zowel efficiëntie als veiligheid waarborgen. Een dock shelter is bedoeld voor een goede afdichting tussen de vrachtwagen en de gevel van het gebouw. Wanneer een dock shelter niet meer goed functioneert, bemoeilijkt dit het logistieke proces. Daarom is regelmatig onderhoud belangrijk. Het onderhoud is echter wel afhankelijk van het type dock shelter; kussen, flappen of opblaasbare shelter. Het onderhoud kunt u het beste laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf zoals Loading Systems. Toch zijn er wel een aantal zaken welke u zelf kunt checken om de dagelijkse veiligheid van uw medewerkers en de efficiëntie van het logistieke proces te waarborgen.

1. Alle functies één keer per week testen

Om ervoor te zorgen dat de dock shelter naar behoren werkt, is het belangrijk om één keer per week alle functies te checken. Doe dit ook indien de dock shelter niet wordt gebruikt. Dit geldt alleen voor elektrisch bediende shelters, zoals oa. de opblaasbare dock shelter.

Hoe voert u de check uit? Kortgezegd, het programma van de dock shelter meerdere malen uitvoeren.

2. Controleer uw dock shelter maandelijks

Om de veiligheid op het laadperron te waarborgen is het noodzakelijk om de gehele shelter eens per maand te controleren. Check hierbij:

  • Alle montage- en bevestigingspunten
  • De spanning van de geleiderkabels
  • De beschermstroken, kussens en doekwerk op schade of lekkage
  • Alle spanrubbers

3. Leid uw personeel op

Zorg ervoor dat uw personeel op de hoogte is van hoe de dock shelter gecheckt hoort te worden. Zo kan iedereen opmerken of één van de veiligheidsvoorzieningen beschadigd is, en op tijd aan de bel trekken. Daarnaast is het van belang dat er met zaken zoals bediening, afstand tot de vrachtwagen en het gebruik van voorwerpen wordt rekening gehouden.

Dock shelter onderhoudswerkzaamheden

Last van een storing? Zo los je deze op!

Het kan voorkomen dat de dock shelter niet functioneert. Dit kan komen door een onduidelijke reden of dat de shelter niet reageert bij het bedienen van de bedieningskast. In deze situatie dient u als volgt te handelen:

  • Controleer of alle veiligheidsopties goed functioneren. Denk hierbij aan wielkeggen of voertuigdetectie. Het kan voorkomen dat de bediening van de shelter geblokkeerd wordt door het disfunctioneren van een veiligheidsoptie.
  • Controleer of er obstakels aanwezig zijn in de bewegingsomgeving. Verwijder deze indien nodig.
  • Controleer of de wandcontactstop, alleen bij elektrische dock shelters, in de wandcontactdoos is geplaatst.

Indien de storing met bovenstaande oplossingen nog niet verholpen is, dan staan onze service engineers voor u paraat. Heeft u een storing welke u niet zelf kunt verhelpen? Meld deze dan hier!

Meld storing

Stilstand voorkomen? Preventief en periodiek onderhoud

Naast de bovengenoemde tips voor het zelf onderhouden van uw dock shelter(s), adviseren wij om preventief en periodiek onderhoud door een specialistische servicepartij te laten plegen. Niet alleen is het wettelijk verplicht om één keer per jaar uw laadperron te laten keuren, het zorgt er ook voor dat stilstand voorkomen wordt. Wij maken onderscheid in preventief en periodiek onderhoud.

Preventief onderhoud

Een slecht onderhouden dock shelter kan het laad- en losproces bemoeilijken, of zelfs erger helemaal tot stilstand brengen. Daarom adviseren we om naast de bovengenoemde onderhoudstips, preventief onderhoud te laten uitvoeren, zoals bijvoorbeeld met ons CPIT (change parts in time) programma. Op deze manier waarborgt u niet alleen de veiligheid op het laadperron, maar zorgt u er ook voor dat de functionaliteiten en/of classificaties van de dock shelter gewaarborgd blijven.

Afhankelijk van het type dock shelter, dienen er onderdelen vervangen te worden. Bij een flappen shelter is het raadzaam om de rubbers te vervangen wanneer deze voor 50% versleten zijn. Zo voorkomt u dat de shelter niet goed functioneert. De rubbers kunnen versleten raken door frictie tussen de vrachtwagen en dock shelter of door extreme weeromstandigheden zoals harde wind. Het gevolg? Wanneer de rubbers beschadigd zijn, kan er aanzienlijk meer energie verloren gaan. Ook kan de topflap scheuren als de rubbers niet zijn aangebracht.

Bij een opblaasbare dock shelter raden wij aan om de geleiderkabels elke 3 jaar te vervangen om de levensduur van de dock shelter te verlengen. Dit om te voorkomen dat de dock shelter stil komt te staan. De genoemde frequenties geven een indicatie weer, het kan zijn dat de onderdelen eerder vervangen dienen te worden bij actief gebruik.

Periodiek onderhoud

Afhankelijk van het type dock shelter, dient u eens per jaar uw shelter te laten keuren door bevoegde servicemonteurs. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij de opblaasbare shelter. Tijdens deze onderhoudsbeurt wordt de shelter gecontroleerd op het juist functioneren en eventuele gebreken en defecte onderdelen. Hierbij checkt de monteur alle mechanische en elektrische onderdelen.

Meer informatie over hoe onze monteurs onderhoud uitvoeren? Neem dan contact met ons op!

Contact opnemen

Bij de flappen dock shelter is het niet verplicht om een jaarlijkse controle te laten uitvoeren door een bevoegd servicebedrijf. Toch raden we dit te allen tijde aan. Waarom? Zo weet u dat alle veiligheidsvoorzieningen onbeschadigd zijn en goed functioneren. Tevens kan er snel worden gehandeld indien één van de voorzieningen beschadigd is. Het is van groot belang om de dock shelter altijd volgens voorschriften te gebruiken.

Loading Systems als uw service partij – We take care.

Onderhoud is cruciaal, niet alleen aan uw dock shelter maar aan uw gehele laadperron. Met het juiste onderhoud verlengt u de levensduur van uw producten, waarborgt u de veiligheid op het laadperron en verhoogt u de efficiëntie. Wilt u graag één partner voor al uw onderhoud? Loading Systems staat voor u klaar!

De voordelen van een serviceovereenkomst van Loading Systems:

  • Merkonafhankelijke service
  • Vakbekwame monteurs
  • 24/7 bereikbaarheid
  • Voorkom stilstand
  • Geen onverwachte hoge kosten

Loading Systems service